„ȘCOALA VERDE”
Componenta curriculară
1.„Școala verde” acordă un interes deosebit Educației pentru dezvoltare durabilă, Educației ecologice, prin integrarea acestora în curriculumul său, pentru dezvoltarea în rândul elevilor, dar și al personalului școlii și al comunității din care aceasta face parte a unui comportament ecologic responsabil, menit să asigure un echilibru între sănătatea individului și calitatea mediului.
2.„Școala verde” trebuie să asigure baza materială necesară pentru buna desfășurare a activităților didactice specifice pentru formarea de competențe „verzi”.
3.„Școala verde” implementează măsuri care încurajează informarea și formarea cadrelor didactice și a întregului personal al școlii, prin:
a) programe de formare a personalului și suporturi de curs; programe de formare continuă (cadre didactice) în problematica schimbărilor climatice. Participarea la aceste cursuri este obligatorie și gratuită, cel puțin o dată la trei ani, pentru întreg personalul școlii;
b) implicarea personalului în promovarea de bune practici și de acțiuni pentru mediu, la nivelul școlii și al comunității.
4. În cadrul „școlii verzi” sunt utilizate practici didactice adaptate educației pentru protecția mediului înconjurător, prin:
a) introducerea, în activitățile de predare-învățare-evaluare ale disciplinelor din trunchiul comun sau opționale, în funcție de vârsta și nivelul elevului, de noțiuni de mediu și schimbări climatice, marcate distinct în planurile de lecție;
b) implementarea, în cadrul curriculumului la decizia școlii/curriculumului în dezvoltare locală, de discipline opționale specifice, cu tematică relevantă pentru schimbări climatice și mediu;
c) implementarea de discipline opționale integrate cu tematici relaționate cu Educația pentru dezvoltare durabilă/Educația ecologică, cum ar fi Educația pentru sănătate.
5.„Școala verde” asigură cunoștințe în materie de mediu pentru toți elevii, promovează practici de instruire interdisciplinară în acest sens și integrează tematici de mediu în toate procesele de educație ale elevilor pentru a forma un comportament responsabil al elevilor față de mediul înconjurător și pentru a construi aptitudinile și competențele necesare ale acestora pentru tranziția „verde”.
6. Competențele „verzi” sunt definite ca fiind abilități necesare pentru a adapta produsele, serviciile și procesele la schimbările climatice și la cerințele și reglementările de mediu aferente și reprezintă în ansamblu „cunoștințele, abilitățile, valorile și atitudinile necesare pentru a trăi, a dezvolta și a susține o societate durabilă și eficientă din punctul de vedere al resurselor”
Scopul dezvoltării de competențe „verzi” în rândul elevilor, dar și al întregului personal al școlii și al întregii comunități este:
- promovarea protejării mediului natural propice unei vieți sănătoase,
- conștientizarea consecințelor pe care le poate avea exploatarea neadecvată a resurselor naturale și manifestarea spiritului de inițiativă privind protecția mediului de viață.
6. Conducerea școlilor trebuie să creeze un mediu de învățare bazat pe o „cultură ecologică”, din perspectiva învățării formale, precum și integrarea competențelor „verzi” și a aspectelor legate de schimbările climatice în procesul de predare și de învățare, pentru atingerea scopului final, acela de a dobândi statutul de „școală verde” .
7. „Școala verde” trebuie ca, prin infrastructuri adecvate de protejare a mediului, să își desfășoare activitatea într-un mod durabil, în parteneriat cu toate părțile interesate din mediul școlar, pentru a-i pregăti pe elevi să combată schimbările climatice, atât în calitatea lor viitoare de cetățeni activi, cât și la viitoarele lor locuri de muncă.
8. O „școală verde” dezvoltă comportamente adecvate în rândul elevilor săi:
a) elevii identifică și semnalează corect problemele de mediu din comunitate autorităților competente;
b) elevii reacționează responsabil la comportamentele altor persoane fizice sau juridice care pun natura sau oamenii în pericol;
c) elevii iau parte la acțiuni de voluntariat pentru protejarea mediului, refacerea florei și faunei, împăduriri, crearea de spații verzi;
d) elevii se implică activ în grupuri locale pentru creșterea calității vieții în comunitatea lor.
9.O „școală verde” se asigură că elevii săi dezvoltă valori precum:
a) echitate;
b) integritate;
c) stare de bine;
d) profesionalism;
e) excelență;
f) respect;
g) toleranță;
h) transparență;
i) flexibilitate și colaborare.
10. O „școală verde” promovează atitudini/deprinderi dobândite de elevi, precum:
a) atitudine responsabilă față de mediul înconjurător și față de modul de utilizare a resurselor;
b) solidaritate;
c) responsabilitate socială;
d) cooperare pentru dezvoltare;
e) economisire de resurse;
f) capacitate de analiză a calității mediului înconjurător, corespunzătoare comunității în care trăiesc elevii;
g) capacitate de analiză critică a unor probleme de mediu manifestate la nivel național/global;
h) relaționare pozitivă în cadrul diverselor comunități;
i) corelare, în contexte diferite, a drepturilor cu responsabilitățile corespunzătoare acestora;
j) atitudine analitică a consecințelor pozitive și a celor negative legate de stilurile de viață ale oamenilor în ceea ce privește dezvoltarea durabilă.
11. Elevii unei „școli verzi” pot:
a) să identifice surse sigure și competente de informare privind protecția și calitatea mediului;
b) să formuleze și să exprime idei, puncte de vedere, critici și argumente cu privire la problematici de mediu;
c) să propună alternative, soluții la probleme de mediu, să ia decizii sustenabile și să își asume responsabilitatea pentru acestea;
d) să aducă schimbări pozitive în atitudini și comportamente privind protejarea mediului și menținerea calității vieții.
În completarea educației formale, contextele nonformale contribuie la educația pentru cetățenia responsabilă față de mediu, oferind oportunități și condiții care le permit elevilor să dobândească cunoștințe și competențe ecologice necesare pentru a deveni cetățeni responsabili față de mediu. „Școala verde” este sprijinită, prin programe educaționale nonformale, de către organizațiile care folosesc aceste metode, întrucât ele completează educația formală din școli.
Leave a Reply